Blommorna
Mistlarnas blommor är inte stora och inte så lätta att se. Flertalet människor lägger inte märke till dem. Trots detta är de mycket vackra! Men du behöver titta noga efter dem, och jag rekommenderar dig att ta med förstoringsglas eller lupp.
Misteln är tvåbyggare, hanblommor och honblommor växer på olika plantor. Hanblommor på bilden.
Misteln är en mycket tidigt blommande växt, faktiskt en av våra tidigaste vårblommor. När blommorna slår ut är olika från år till år, beroende på väder och vind som med alla vårblommor. Oftast börjar de blomma i månadsskiftet mars – april, men kan också starta tidigare om det kommer en värmevåg. Blomknopparna är färdiga redan under föregående års höstmånader!
Knopp av hanblomma:
Knopp av honblomma:
Blommorna är inte stora, men de är kungligt vackra. Honblommorna är drottninglika med sina gyllene kronor på de små gröna huvudena som ska bli årets bär.
Och hanblommorna är helt charmerande när de ler med sina breda munnar så fulla av guldgult pollen att de ser ut att gurgla sig med det.
Här har ett bi flugit iväg med en pollenlast, och visar den pollentömda blommans innanmäte.
Men snart bildas mera pollen. Ståndarna utgörs av en mängd pollensäckar som sitter på insidan av hanblommans fyra blomblad. Pollensäckarnas rutmönster synt tydligt på den här bilden.
Hanblommor till vänster och honblommor till höger. Misteln är tvåbyggare och har alltså hanblommor och honblommor på skilda plantor.
Hanblommor till vänster och honblommor till höger.
Det är bara honplantorna som får bär. Och det kan de bara få om det växer en hanplanta i närheten.
Misteln är insektspollinerad...
... men faktiskt inte av bin, utan av flugor i första hand. Bina samlar gärna pollen från hanblommorna, men de besöker sällan honblommorna, så det sker ingen befruktning. De är helt enkelt ”pollentjuvar”.
Honblommorna har visserligen ganska mycket nektar, men de har mycket svagare doft. Bina verkar inte känna den doften utom vid särskilt varma och vindstilla dagar, och attraheras inte av honblommorna. Hanblommorna däremot har en ganska stark och god doft som bina gillar, lite som äpple, eller passionsfrukt. Gå ut och lukta! Även bären doftar gott.
Flugor besöker gärna både hon- och hanblommor. Flugor är också aktiva tidigare på våren och vid kyligare väder än bina, misteln blommar ju tidigt.
Det är många olika arter flugor som hjälper till med pollineringen, flera av dem mycket små. Här är en buskfluga av släktet Sillius.